Jelenlegi hely

A szemek fénytörési hibái és a lézerkezelés

A szemek fénytörési hibái és a lézerkezelésHa lézeres látásjavító kezelésre szeretnénk vállalkozni, akkor sokszor találkozhatunk a „szem fénytörési hibái” kifejezéssel. Számos lézerklinika hirdeti úgy lézeres szemműtét kezeléseit, hogy javítják a szem fénytörési hibáit. De mit is jelent a fénytörési hiba? Milyen fénytörési hibákat javít a lézerkezelés?

A szem fénytörési hibái olyan állapotot jelentenek, amikor a szembe érkező fény nem az ideghártyán egy pontban képződik le. A fénytörési hibák legegyszerűbb korrigálására a szemüveg használatos, valamint a kontaktlencse is ezt a feladatot szolgálja. Azok, akik megunják a szemüveggel, kontaktlencsével járó kellemetlenségeket, problémákat, lézeres látásjavításra vállalkozhatnak.

Három fénytörési hibát különböztethetünk meg: a távollátást, a közellátást és az asztigmiát.

A távollátás azt a problémát jelenti, amikor a szembe jutó fény éles képe az ideghártya mögött jön létre. Pluszos szemüveggel, kontaktlencsével javítható a probléma.

Rövidlátás során a tárgy éles képe a ideghártya előtt jön létre, kezelése mínuszos szemüveggel, kontaktlencsével történik. A rövidlátó szem közelre lát jól, messzire viszont homályosan.

A harmadik fénytörési hiba az asztigmia, cylinderesség. Az asztigmia olyan problémát jelent, amelynek következtében az ideghártyán nem egy fókuszpontja van a képnek, aminek következtében a létrejövő kép torzul, ami fejfájáshoz vezethet. Javítása cylinderes szemüveggel, kontaktlencsével történik.

A lézeres látásjavítás mindhárom fénytörési hibára megoldást, kezelést jelenthet.