Jelenlegi hely

Az útépítés lépései

Az útépítés lépéseiAz útépítés a legnagyobb építőipari beruházások, munkálatok közé tartozik. Bemutatjuk, hogy milyen lépései, munkafolyamatai vannak egy általános útépítésnek.

Az első lépés, ahogy szinte minden építőipari kivitelezés során, a terep előkészítése. A terep előkészítése a növényzet és a felesleges építmények, eszközök eltávolításával kezdődik. A terep előkészítési teendők tehát a munkaterület jellegzetességeitől függnek.

Az előkészítést követően következhetnek a földmunkák. A földmunkákat két részre bonthatjuk, gépi és kézi földmunkára, attól függően, hogy mivel végzik a feladatokat. Általában a nagyobb földmunkákat végzik gépekkel, majd pedig kézi földmunkával végzik az utolsó simításokat, kisebb teendőket. A földmunkákat követően elkészült a földmű, erre fog majd rákerülni az út alapja.

Az út alapjának készítése a talajjellemzőktől, a pályaszerkezet típusától, valamint a várható terheléstől függ. Az útalap általában zúzottkőből, kavicsból és betonból készül.

Az alap elkészítése után az útszegélyt készítik el, általában előregyártott elemekből.

Ha minden mással elkészültek, akkor következhet az aszfaltozás. Az aszfaltozás két réteget jelent, először elkészítik a kötőréteget, majd pedig a kopóréteget. Az aszfaltozás már viszonylag gyorsan megy, köszönhetően a megfelelő gépesítésnek.