Jelenlegi hely

Néhány tudnivaló a lomtalanításról

Néhány tudnivaló a lomtalanításrólA lomtalanítás azt jelenti, amikor az embereknek lehetősége van, külön költségek megfizetése nélkül, megszabadulniuk a nagydarabos hulladékoktól, olyan kidobandó eszközöktől, melyeket a rendszeres szemészállítás során nem szállítanak el. Ügyelni kell azonban arra, hogy a lomtalanítás sem úgy működik, hogy mindent ki lehet rakni, és azt el fogják szállítani, hanem néhány szabályt, tudnivalót követni kell.

A lomtalanítást úgy kell megközelíteni, hogy olyan hulladékokat fognak elszállítani, melyeket méretük miatt nem lehet a kukába tenni, de minden más tekintetben megfelelnek az elszállítható hulladékok követelményeinek.

Ez azt jelenti, hogy lomtalanításkor ugyanúgy nincs lehetőség pl. veszélyes hulladékok, ipari, mezőgazdasági hulladékok, építési törmelék, gumiabroncs, zöldhulladék elszállítására. Azokat a hulladékokat, melyekre speciális szabályok vonatkoznak, mindenképpen a speciális szabályok betartásával kell elszállítani, megsemmisíteni.

A lomtalanítás általában úgy működik, hogy a lakosság értesítést kap az időpontról, valamint arról, hogy mikortól teheti ki az utcára a hulladékokat. Mivel ilyenkor általában nagyon sok hulladék kerül kihelyezésre, ügyelni kell arra, hogy a kihelyezett hulladékok ne zavarják sem a gyalogos, sem az autós közlekedést.

Nem feltétlenül kell természetesen megvárni az éves lomtalanítást, lehetőség van arra, hogy a hulladékokat elszállítsuk olyan helyekre, ahol díjmentesen lehetőség van leadni azokat, tehát csak a szállítási költségeket kell saját magunknak állni.