Jelenlegi hely

A növényvédelem fontossága

A növényvédelem fontosságaGyakori tévhit, hogy a növényvédelemmel foglalkozni teljesen felesleges, csak pénzt dobunk ki azzal, hogy a növényvédelemre költünk. Ez azonban nem igaz, ugyanis a növényvédelem elmulasztása több 10 %-os csökkenést eredményez a termelésben.

Szintén gyakori tévhit, hogy sokan úgy gondolják, hogy a növényvédelem csak a permetezésből, növényvédő szerek használatából áll, ami szintén nem igaz, ugyanis számos egyéb teendőnk van, ha meg akarjuk védeni a növényeinket, és ezzel együtt a termést.

A szezonális növényvédelem már a metszéssel elkezdődik. A helyes metszés, majd az ezt követő szezon eleji permetezés együttesen alapozzák meg a növények egészségét. A metszés segítségével kialakított, megritkított koronafának köszönhetően mindenhova elér a permet.

A metszés mellett a talajművelés is kiemelten fontos. Ismerni kell az adott ültetvény igényeit is ahhoz, hogy a lehető legjobb talajt tudjuk kialakítani hozzá, valamint ismerni kell az előző év növényvédelmi problémáit, tudni kell, hogy mi az, amit sikerült megfékezni és volt-e olyan kártevő, kórokozó, amivel gond volt korábban.

Sokan csak akkor kezdenek el foglalkozni a növényvédelemmel, amikor a termést kell védeni, a leveleket károsító problémákat figyelmen kívül hagyják. Ez szintén nem jó megoldás, ugyanis a fa egészségének védelme nélkül a termés is sokkal kevesebb lesz, valamint hosszú éveken át hatással lehet egy kezeletlen probléma a növény egészségére.