Jelenlegi hely

Horgász orsó választási szempontok

Horgász orsó választási szempontokA horgászat egyik legfontosabb kelléke a jól kiválasztott orsó. Kezdőknek azonban gyakran nehézséget szokott okozni, hogy a rengeteg különböző orsó közül melyikre lesz szükségük. Horgász orsó választáskor az orsó méretét és fékrendszerét kell jól megválasztani, lássuk, hogy hogyan tudjuk ezt megtenni.

A fékrendszerek közül a hátsó fék az egyik legnépszerűbb, egy elfordítható gombbal állítható az orsó fékereje, a gomb az orsó hátulján található.

Az elsőfékes orsókon a fék elöl található, ami nehezebb hozzáférést jelent, különösen használat, fárasztás közben. Előnye, hogy nagyobb a teljesítménye, mint a hátsó fékeknek.

A nyeletőfékes orsók mindkét fékkel rendelkeznek. Általában az első fék van használatban, de szükség esetén, ha pl. otthagyjuk a botot, vagy nem tudunk rá figyelni bizonyos ideig, akkor szükség esetén a hátsó fék automatikusan működésbe lép.

A harcifék a negyedik lehetőség, ez egy módosított hátsófékes rendszert jelent. A hátsó fék előtt egy billenőkapcsolót építenek be, amellyel a fék finoman állítható.

Az orsókat dobméret alapján is csoportosíthatjuk, a dob mérete három dolgot határoz meg, hogy mennyi zsinór fér el rajta, azt, hogy milyen gyorsan tud letekeredni arról dobáskor, illetve azt, hogy hány hurok képződik a zsinóron. Tudni kell tehát a választás előtt, hogy mire akarjuk majd az orsót használni.